A rövid szőrű magyar vizsla fajtaleírása

Általános jellemzői, használata

Középnagy, elegáns megjelenésű, sárga, rövid szőrű mindenes vadászkutya. Inkább könnyed felépítésű, száraz, szikár, a szépség és erő harmóniáját tükrözi. Mindenes vadászkutya, tehát egyaránt jól kell vadásznia mezőn, erdőben és vízben. Jellemző tulajdonsága a kiválló orr, a szilárd és figuratív vadmegállítás, a kiváló elhozási hajlam, a csapatkövetési készség és a vízszeretet. Karakterre élénk, barátságos, kiegyensúlyozott, könnyen tanítható. Alapvető tulajdonsága a kiemelkedő kapcsolattartási készség. A durva bánásmódot nehezen viseli el. Alapvetően nem lehet agresszív, és sohasem lehet félénk. Bár eredendően vadászkutya, kifejezetten nagy mozgásigénnyel, természete révén lakásban, kedvtelésből is könnyen tartható.

A fej

Száraz, nemes, arányos. A koponya mérsékelten széles, enyhén domború. A fejtetőt enyhe harántvonal választja ketté középen, a közepesen fejlett nyakszirtcsonttól a homlok felé. Ennek síkja az orrháttal körülbelül 30 fokos szöget zár be. A stop mérsékelt. Az orrhát mindig egyenes, a szemboltív közepesen fejlett. Az arcorri rész jól boltozott, nem elhegyesedő, és széles, jól fejlett orrtükörben végződik, minél tágabb orrlyukakkal. Az arcorri rész – az orrhegytől a belső szemzugokat összekötő egyenest mérve – minden esetben kevesebb, mint a teljea fejhossz 50 %-a. A fang arányosan hosszú. Az állkapocs fejlett, jól izmolt. A fogazat erőteljes, a metszőfogak ollósan záródnak. Az ajkak feszesek, nem lelógók. Tekintete élénk, értelmes. A szemek kissé oválisak. A szemhéjak jól zártak. A szemszín a szőrzet színével harmonizál, előnyös, ha minél sötétebb. A fülek középhosszúak, kissé hátul és középmagasan tűzöttek. Laposan fekszenek az archoz. A fülnyílást jól takarják, és lefelé kerekített V-alakban végződnek, hosszuk körülbelül a fejhossz háromnegyede. A nyak középhosszú, jól izmolt, enyhén ívelt, zavaró lebernyegtől mentes. Középmagasan illeszkedik a törzshöz.

Az elülső végtag alakulása

Az elülső lábak egyenesek, erős csontozatúak, zárt könyökkel. Ideális, ha a felkarcsont hossza közel azonos a lapockacsont hosszával, és tengelyük közel 90-100 fokos szöget zár be.

A törzs

Erőteljes és arányos, valamivel hosszabb a marmagasságnál. A mar kifejezetten és jól izmolt. A hát feszes, egyenes. Az ágyék rövid, széles és jól izmolt. A far széles, és eléggé hosszú a nagy tömegű izmok (a hát- és combizomzat) eredéséhez és tapadásához, enyhén lejtve lekerekedik a farktőig. Ideális farokalakulás mellett a medencecsont tengelye és a combcsont tengelye megközelítőleg 90-100 fokos szöget zár be. A mellkas közepesen széles és mély, könyékig ér. A bordák mérsékelt ívelésűek. A has enyhén felhúzott. A váll jól izmolt, a lapocka megfelelően hosszú, dőlt, és kellően mozgékony. A farok kissé alacsonyan tűzött, közepes vastagságú, elkeskenyedő, a vízszinteshez közel tartott, körülbelül a csánkig ér. A farok kurtítása nem kívánatos, de negyedrész levágható.

A hátulsó végtag alakulása

A hátulsó lábak jól izmoltak, közepesen szögeltek, kissé alacsonyan elhelyezkedő csánkokkal. A mancs enyhén ovális, zárt. A lábujjak erősek, a talppárna kemény.

Bőre és szőrzete

A bőr feszes, gyűrődések és ráncok nélküli. A bőr pigmentált, az orrtükör hússzinű, az ajkak, a szemhéj és a köröm barna. A talppárna palaszürke. A szőrzet szoros fekvésű, rövid, egyenes, érdes tapintású. A has enyhén szőrözött, a szőrzet a füleknél inkább apróbb és selymesebb. A farok szőrzete hosszabb szálú. Színe a zsemlyesárga vagy sötét homoksárga különböző árnyalatai. Kisebb fehér foltok a mellen és a lábvégeken, valamint tűzések nem tekinthetők hibának.

Nagysága

A kan 58-64 cm, a szuka 54-60 cm. A statikus és dinamikus egyensúly és a harmonikus megjelenés fontosabb, mint a centiméterekben kifejezett méretek.

Mozgás

Munkában. keresés közben jellegzetes járásmódja az egyenletes, kitartó vágta. Ügetésnél a mozgása legyen térölelő, könnyed, elegáns és egyenletes, csal a minél nagyobb lépéshosszat eredményező akcióval. Szemből és hátulról nézve a lábak szabadon és könnyedén mozogjanak, anélkül, hogy akár kilengenének oldalra, akár kereszteznék egymást. A könyök maradjon szorosan a testhez simulva, oldalirányú kitérés nélkül. A lábak tengelye enyhén eltér a párhuzamostól., és egymással a talaj felé mutató hegyesszöget zár be. A törzs motgása nem lehet kígyózó. A felső vonal a vízszintestől nem tér el.

Előforduló hibák

Mindazok a konstrukciót és konstitúciót jelentősen érintő hibák, amelyek a harmonikus mozgást és a folyamatos munkavégzést hátrányosan befolyásolják. Jelentős hiba a túlságosna durva vagy finom alkat és az előyrt méretektől való lényeges eltérés, aránytalanság, és ezen belül is a rövid, ugynakkor magas testfelépítés, valamint a túlnőtt farú egyedek. Rendkívüli jelentőséggel bírnak a fej hibái: aránytalan, túl széles, vagy túlságosan keskeny koponya és homlok, a csúcsos vagy homorú, vagy kupolaalakú fej, a kopófej, a túl erős stopvonal, a rövid, hegyes arcorri rész és a kosorr. Jelentős hibák a fityegő ajkak, a laza fejbőr, a kicsi, nem megfelelő arányú, közelálló szemek, a kifejezéstelen, rosszindulatú tekintet. A túl alacsonyan, vagy túl magasan tűzött, keskeny, csavart fülek. A szabálytalanul záródó fogazat, alulharapás, 2 mm-nél nagyobb felülharapás, keresztharapás és kifelé álló fogak, nagyobb lebernyeg a a nyakon. A süppedt vagy beesett mar, a nyergelt, vagy pontyhát, laza hát, hosszú, izomszegény vagy pontyágyék, keskeny medence, rövid, csapott, túlnőtt vagy meredek far, laza vállak, nem elég mély, vagy túlságosan mély mellkas lapos bordázattal, nem eléggé vagy túzottan felhúzott has. A szabályostól eltérő lábállások és szögelések. Laza, szétálló, hosszú mancsok. A magasan tűzött és a vízszintestől lényegesen felfelé tartott vagy kunkorodó farok. A ritka, selymes, rendkívül rövid, finom, vagy vékony szőrzet (mint az egérszőr), a rövid szőrtől bármilyen formában való eltérés. A sötétbarna, a vörös, és a fakó árnyalatok nem kívánatosak. A sötétebb hátcsík (királycsík) nem számít jelentős hibának. A mellkason, esetenként a faroktájon előforduló fehér folt, vagy tűzés csak akkor hiba, ha kb. 5 cm-nél nagyobb átmérőjű területet érint.

Kizáró okok

A fajtajellegtől való bármilyen jelentős eltérés. Tarkaság, foltosság, nagyobb mellfolt, fehér mancsok. Hegyes arcorri rész, keskeny, agárszerű vagy durva, vérebszerű koponya. Világos színű szem, szürke, vagy különböző színű szemek. Ectropium, entropium. Erős kosorr, rózsaszínű, palaszürke, fekete, illetve foltos orr és feketén pigmentált ajkak, vagy szmehéjak. Alulharapás, 2 mm-nél nagyobb felülharapás, keresztharapás, lógó, nyáladzó ajkak, erős nyaklebernyeg. A viaszsárgánál világosabb vagy barna szín. Félénk, gyenge idegzetű, albinó, rejtett vagy félheréjű egyedek. Súlyosan kötött, hibás mozgás